Św. Marcin

Zespół TOYA-DESIGN-BREJDAK zajął III miejsce w Konkursie na Opracowanie Projektu Zabudowy Narożnika Ulicy Sw. Marcin i Al. Marcinkowskiego w Poznaniu.

 

 

      Nowa „Galeria MM” zaprojektowana została jako zespół dwóch budynków, między którymi znajduje się wspólny pasaż pieszy, przecinający po przekątnej zajmowany przez budynki teren. Pasaż ten jest naturalnym skrótem komunikacyjnym pomiędzy ul. űw. Marcin a Alejami Marcinkowskiego i zachowuje istniejącą, wpisaną już w świadomość odbiorców, lokalizację wejścia i wyjścia z pasażu. Otwarcie wnętrza pasażu na całą wysokość obiektu ma na celu z jednej strony oddanie charakteru ulicy handlowej , z drugiej - doświetla światłem dziennym o wiele większą powierzchnię niż to bywa w podobnych obiektach, dając lepszy komfort zarówno klientom jak i pracownikom sklepów czy biur. Dzięki temu obiekt staje się daleko bardziej przyjazny ludziom, lepiej zintegrowany z otoczeniem, lepiej wpisany w przestrzeń miejską niż typowe wielkopowierzchniowe galerie.
      W części centralnej tworzy się rodzaj wewnętrznego placu, który może być miejscem wszelkiego rodzaju wydarzeń artystycznych i komercyjnych integrujących odbiorców. Ponad placem przebiegają swobodnie tuby łączników komunikacyjnych, wiążących oba budynki.
      Nowoczesna, przeszklona fasada budynku zewnętrznego jest podzielona konstrukcyjnymi filarami – kształtem przywodzącymi na myśl drzewa – mieszczącymi w swoich „koronach”, żyjące ruchem poruszających się mieszkańców. Jednocześnie rytm „drzew-filarów” dzieli elewację na mniejsze pionowe części w miejscu historycznych podziałów nieistniejących już kamienic (jedna z nich jest wyróżniona okładziną perforowaną). Budynki swoją skalą wpisują się w otoczenie. Półokrągły przeszklony narożnik multiplikuje w swoich odbiciach unoszący się naprzeciwko dach kościoła űw. Marcina. Patrząc od strony ul. Ratajczaka delikatne łuki fasady odchylają się w podobnych płaszczyznach. Podobny efekt obserwujemy patrząc na kościół od strony narożnika ul. Podgórnej.
      Autorom nowej Galerii MM zależało na stworzeniu miejsca „żyjącego”, wpisującego się w rytm życia mieszkańców łagodnymi, ale zdecydowanymi rozwiązaniami. Miejsca, które będzie zauważalne, mocne ale które będzie można łatwo przyswoić uczestnicząc w jego życiu. Które będzie miało własną, nowoczesną indywidualność, ale które swoją tożsamość zbuduje w oparciu o „stare, dobre przyzwyczajenia” tak charakterystyczne dla Poznania i Poznaniaków.
      Historyczny kontekst miejsca zostaje zachowany, odniesienia nie są kopiami ale są bardzo czytelne.W miejscu ściętego narożnika dawnej „kamienicy pod orłem” obiekt też nie ma naroża – ale tu właśnie się otwiera, to tutaj znajduje się wejście do pasażu.
 

 

 

 

 

 

 

zmień tło
 
CMS by Quick.Cms