"Zielony Budynek" Andersia Business Centre

 

Andersia Business Centre jako obiekt GREEN, COOL and ART

 

 



Idea „zielonego budynku” Andersia Business Centre w Poznaniu nie ogranicza się tylko do znanych rozwiązań proekologicznych, takich jak energooszczędność, zużycie niewielkich ilości wody oraz niska emisja zanieczyszczeń. To również podniesienie komfortu pracy przez specjalnie stworzone przestrzenie dla najemców i ich potencjalnych klientów  oraz szereg udogodnień funkcjonalnych. To także próba utworzenia specyficznej aury, w której – obok doskonałej powierzchni dla pracy biurowej jest również miejsce na dodatkową aktywność.

 

 

 

W pasażu pomiędzy budynkami Andersia Business Centre, a Andersia Tower zwanym „Pasażem Nowy Świat”  powstała instalacja przestrzenna, organizująca funkcjonalnie wewnętrzne atrium oraz zamykająca widokowo oś biegnącą pomiędzy budynkami.

Jest to miejsce spotkań, odpoczynku, eventów, promocji, happeningów – przeznaczone do dyspozycji

ludzi z pasją, szukających kontaktu z drugim człowiekiem, pragnących podzielić się swoimi zainteresowaniami i wspólnymi aktywnościami.  Instalacja ta została zaprojektowana  jako zespół trzech elementów funkcjonalnych: drewnianych siedzisk widowni, centralnej sceny oraz wieńczącej całe założenie wielko przestrzennej kratownicy stalowej, mieszczącej 16 luster. Lustra, ustawione pod różnymi kątami, odbijają zastaną rzeczywistość, z każdej odległości tworząc różne obrazy: od odbicia wizerunku przechodzących ludzi, aż po widok przelatującego na niebie samolotu. Najważniejszy jest jednak zwielokrotniony obraz otaczającej instalację architektury, która pojawia się w lustrach w rozmaitych, czasem zaskakujących kadrach. To architektura – ta realna i ta multiplikowana w lustrzanych odbiciach jest tłem i zwierciadłem wszelkich działań w Pasażu Nowy Świat.

 

Nową formę zyskały obie klatki schodowe.

 

Jedna określona mianem VITA ACTIVA to miejsce działań sportowych. Tematyczne wizuale i piktogramy, drabinki i gumy do ćwiczeń, lustra z figurami sportowców oraz zlokalizowana na ostatniej kondygnacji ścianka wspinaczkowa obrazują główne formy aktywności fizycznej.

 

 

 

Druga klatka schodowa - VITA CONTEMPLATIVA - to miejsce działań kreatywnych z galerią sztuki na ostatnim poziomie, tablicami do aktywności artystycznych, regałami na książki przeznaczonymi do bezpłatnej, bezinteresownej wymiany. Dominantą tej przestrzeni jest grafika ścienna – dzieło znanego krakowskiego artysty street art – Nawera.

 

 

 

Już od poziomu parkingu tematyczne grafiki w holach windowych zapraszają do zrezygnowania z jazdy windą i skorzystania z klatki schodowej.
Boczna, wewnętrzna ściana parkingu została wyposażona w reling do zawieszania obrazów co oznacza, że tu także może być galeria sztuki.

Wjeżdżających gości wita grafika Nawera - zapowiadająca niejako temat głównego obrazu.

 

 

Na poziomie parkingu zlokalizowane zostały prysznice i stojaki na rowery które dopełniają ideę zielonego budynku, w prosty sposób wychodząc naprzeciw oczekiwaniom użytkowników coraz chętniej dojeżdżających w ten alternatywny sposób do swoich nowych miejsc pracy.

Projekt jest swoistą grą pomiędzy dwoma aktywnościami – sportem i sztuką, pomiędzy ruchem a kreacją. Zabawą, w której może uczestniczyć każdy.
Miejscem, którego podmiotem jest człowiek.
Przestrzenią, która służy spotkaniom, dialogowi. Którą można doświadczać i przeżyć.
Która łączy wszystkich wokół otwartej idei GREEN, COOL AND ART.

PS.
Jest jeszcze jeden element ważny w całym założeniu : szklana kostka umieszczona przed wejściem do budynku. Zaprojektowana pierwotnie przez architektów obiektu jako Focus Point

 

zdjęcia: Paweł Młodkowski, Anna Sędecka

 

– miejsce promocji najemców pasażu handlowego zyskała dodatkowe znaczenie – stała się areną sztuki. Pierwszym wydarzeniem artystycznym była wystawa malarstwa Mariusza Kruka uzupełniona przez rzeźby Krzysztofa Sołowieja. Obrazy zostały zawieszone w przestrzeni szklanego sześcianu w pewnym dystansie od passe-partout tworząc wrażenie „wchodzenia do ram”. Można było odnieść wrażenie, że są dopiero „w drodze” pomiędzy pracownią artysty, a  galerią i …uchwycone w tej drodze w szklanym kadrze - spotykają się z odbiorcą.


 




 

zmień tło
 
CMS by Quick.Cms